انواع کلاه‌برداری‌های کریپتویی

چگونه مردم دارایی خود را دو دستی به کلاه‌برداران تقدیم می‌کنند؟

کلاه‌برداری از نوع درآمد بیشتر در ازای پرداخت وجه

این روزها پلتفرم‌ها، اپلیکیشن‌ها و ربات‌های تلگرامی بی‌شماری به‌وجود آمده‌اند که مدعی هستند به‌ازای مراجعه به آن‌ها به‌صورت متناوب و انجام یک سری فعالیت‌ها و تسک‌های ساده، توکن یا وجه اندکی تحت‌عنوان ایردراپ (Airdrop) به کاربران پرداخت می‌کنند. به این ترتیب، سیستم پرداخت ایردراپ پروژه‌ها به‌صورت سنتی و تنها با کلیک روی گزینه دریافت اجرا نمی‌شود و کاربرانی که بیشتر با پروژه تعامل داشته باشند، مستحق دریافت ایردراپ بیشتری خواهند بود.

تا این‌جا همه چیز به ظاهر طبیعی و منطقی به نظر می‌رسد، زیرا پروژه‌های زیادی مانند نات‌کوین (NOTCOIN) وجود دارند که به‌دنبال پرداخت پاداش بیشتر به کاربران وفادارتر خود هستند؛ چراکه کاربران وفادارتر و فعال‌تر موجب تبلیغ هرچه بیشتر پروژه و در نتیجه شناخته‌شدن بیشتر آن توسط عوام می‌شوند.

حال در این بین، شیطنت‌های متعددی نیز رخ می‌دهد که هدف آن‌ها به دام انداختن اکثریت ناآگاه است. کاربری که به امید تکرار تجربه نات‌کوین در چنین پروژه‌های ایردراپی شرکت کرده است، به‌مرور متوجه می‌شود می‌تواند در برخی از پروژه‌ها، در ازای پرداخت یک وجه بسیار ناچیز، سود یا ایردراپ بسیار بیشتری نسبت‌به روند طبیعی ایردراپ دریافت کند. این دقیقن همان نقطه طمعی است که کلاه‌برداران دام خود را آن‌جا پهن کرده‌اند.

برای مثال، ایردراپ ترونیکس (Tronix) و تتر (USDT) که تا چندی پیش بسیار شناخته‌شده و موجه به‌نظر می‌رسیدند، ناگهان از دسترس خارج شده و توکن‌های به‌ظاهر استخراج‌شده کاربران از دست رفت. البته آن دسته از افرادی که آگاهانه‌تر رفتار کردند و هرگز پولی به کیف پول خود واریز نکردند، چیزی از دست ندادند؛‌ اما نکته آن‌جایی است که عده‌ای برای به‌اصطلاح افزایش درآمد خود، به واریز وجه در کیف‌پول ترون یا تتر خود در آن پلتفرم‌ها اقدام کردند.

زمان محدود

در ایردراپ ترونیکس و تتر، تنها کاربرانی مجاز به برداشت دارایی بودند که اندوخته آن‌ها از یک عدد خاصی بالاتر رفته باشد. بنابراین، از لحظه اجرای پروژه تا زمانی‌که دارایی نخستین کاربران به حد مجاز قابل برداشت می‌رسید، کلاه‌برداران فرصت داشتند تا حس طمع را در کاربران روشن کنند. پس تا یک زمان مشخصی که یک سری عدد تحت عنوان سود در کیف کاربران نمایش داده می‌شد، برخی از کاربران که در خیال خود زرنگ‌تر از دیگران هستند، واریز اندکی به کیف پول خود انجام داده و به‌اصطلاح شانس خود را امتحان کردند.

غافل از این‌که دقیقا همان کاری را انجام دادند که کلاه‌برداران مدت‌ها برای آن نقشه کشیده بودند.

به این ترتیب، پس از جمع‌آوری میلیون‌ها دلار زبان‌بسته، همه‌چیز به یک‌باره تمام شد و حتی یک نفر نیز اعتراضی نسبت به آن نکرده و همگان این اتفاق را به بدشانسی خود نسبت دادند؛ نه‌تنها اعتراضی مشاهده نشد، بلکه صدای بسته شدن در این دو پروژه هم در هیچ‌جایی نیامد.

روش‌های کلاه‌برداری مشابه

موردی که اشاره شد، یکی از ملموس‌ترین و جدیدترین روش‌هایی است که به‌عنوان نخستین مدل کلاه‌برداری شناخته می‌شود. اما به‌طور کلی، موارد مشابه بسیار متنوع و متعددی وجود دارد که برخی از آن‌ها از همین مدل الگوبرداری می‌کنند.

گستردگی این مبحث به حدی است که نمی‌توان تمامی موارد را در یک مطلب گنجاند. بنابراین، با معرفی موارد مشابه در ادامه مطلب، تا حد امکان سعی می‌کنیم تا ذهنیت شما را با استراتژی کلی کلاه‌برداری‌های اینترنتی و کریپتویی آشنا کنیم تا بتوانید در موارد آتی که قطعن همواره ادامه‌دار خواهد بود و مبتکرانه‌تر پدیدار خواهد شد، دیدگاه آگاهانه‌تری داشته باشید.

تماشای تبلیغات

حتمن بارها در بازی‌ها و برنامه‌های کریپتویی با پیشنهاد تماشای تبلیغات برخورد داشته‌اید. تماشای تبلیغ به دو بخش تقسیم می‌شود: بنرها و ویدیوهای درون‌برنامه‌ای و ویدیوهای یوتیوبی.

بسیاری از بازی‌های موبایلی به‌ازای تماشای یک تبلیغ درون‌برنامه‌ای، جم (GEM) یا امتیاز ویژه‌ای جهت ارتقای شخصیت‌ها و امکانات بازی به کاربران خود می‌دهند. این یک راه‌حل برد-برد برای کاربران و سازندگان بازی محسوب می‌شود، زیرا تماشای تبلیغ برای تیم سازنده درآمدزایی و برای کاربران ارتقای بازی را به همراه دارد.

اما برای پروژه‌های ایردراپی، قصه تاحدی تفاوت می‌کند.

ذات پروژه‌های کریپتویی و ایردراپی از جنس هزینه و تبلیغات برای شناخته‌شدن و دیده‌شدن است. بسیاری از پروژه‌های کریپتویی، با ارایه نقشه‌راه (Roadmap‌) و وایت‌پیپر (Whitepaper) خود، به جمع‌آوری سرمایه‌های سنگین چند میلیون دلاری اقدام می‌کنند که اتفاقن میزان حجم سرمایه‌ دریافتی برای پروژه یک امتیاز محسوب می‌شود و پس از راه‌اندازی، کاربران بیشتری به خرید توکن و کوین‌های آن پروژه اقدام می‌کنند.

بنابراین، درآمد حاصل از نمایش تبلیغات نسبت‌به حجم ایردراپ و هزینه‌های پرداختی اولیه بسیار ناچیز است؛ مگر آن‌که هدف از کل پروژه نمایش همان تبلیغات باشد و در پایان خبری از راه‌اندازی یک پروژه کریپتویی جدید نباشد.

اگرچه نمی‌توان با قطعیت انگشت اتهام را به‌سمت تمامی پروژه‌های در حال اجرا و شناخته‌شده نشانه رفت، اما می‌توان نتیجه گرفت که موفقیت و سلامت روند تمامی آن‌ها قطعن خیالی باطل است و یقینن بسیاری از آن‌ها تنها در قالب اسکم (Scamپانزی (Ponzi) و کلاه‌برداری وارد میدان شده و به‌زودی محو می‌شوند.

خرید درون‌برنامه‌ای

اصطلاح خرید درون‌برنامه‌ای (In App Purchase) نیز مانند تماشای تبلیغات، یک رویکرد و روال عادی در بازی‌های رایانه‌ای محسوب می‌شود. بسیاری از بازی‌های رایانه‌ای و اندرویدی قابلیت خرید درون‌برنامه را برای کاربران خود فراهم کرده و به‌وضوح بخش اصلی درآمد این بازی‌ها به‌ویژه بازی‌های رایگان از همین بخش تامین می‌شود.

اما هنگامی‌که صحبت پروژه‌های کریپتویی و ایردراپ‌ها به میان می‌آید، ارایه گزینه خرید توکن برای افزایش درآمد بیشتر تا حد زیادی غیر معقول به نظر می‌رسد.

در یک بازی ایردراپی مانند ارث‌کوین (Earth Coin‌) که با ادعای دفاع از محیط‌زیست به میدان آمده، خرید امکانات و ابزارهای گردش ماهواره‌های مجازی به دور زمین تا حد بسیار زیادی خنده‌دار به‌نظر می‌رسد. در چنین بازی‌هایی که فعالیت بیشتر موجب درآمد بیشتر (دریافت توکن‌های پروژه) می‌شود، در ابتدای راه، کاربران بخش اعظمی از درآمد درون بازی را خرج خود بازی می‌کنند که این نیز موضوعی طبیعی است؛ اما اقدام به خرید بیشتر با دارایی‌های کریپتویی از جمله نات‌کوین به‌هیچ عنوان منطقی به‌نظر نمی‌رسد.

درآمد همستر کامبت از کاربران خود پیش از لیست شدن توکن

براساس حقایق مطرح‌شده، برخی از رویکردهای بازی معروف همستر کامبت (Hamster Kombat) نیز جای تامل دارد. برای مثال، در بخش پاداش‌های بازی یا در بخش حل معما، همیشه ویدیوهایی وجود دارد که با تماشای آن‌ها توکن همستر به‌عنوان پاداش پرداخت می‌شود. همان‌طور که می‌دانید، تماشای ویدیو در پلتفرمی مانند یوتیوب برای سازنده محتوا درآمدزایی دارد؛ به این صورت که به ازای تماشای بیشتر، پول بیشتری به سازنده آن محتوا پرداخت می‌شود.

بدین‌ترتیب، حتی پیش از راه‌اندازی پروژه همستر کامبت، تیم توسعه‌دهنده بازی در قالب آموزش مطالب رمزارزی به شرکت‌کنندگان در حال کسب درآمد است.

تماشای ویدیو تنها به بازی همستر کامبت محدود نشده است. بسیاری از بازی‌های دیگر از جمله تپ‌سواپ (TapSwap)، میم‌فای (MEMEFI) و غیره نیز به این مدل روی آورده و تحت عناوین مختلف از جمله پیدا کردن رمز، کد روز و غیره کاربران را به تماشای کانال و ویدیوهای یوتیوبی خود ارجاع می‌دهند.

سایر روش‌های کلاه‌برداری کریپتویی

سایر روش‌های کلاه‌برداری کریپتویی

به غیر از موارد مطرح‌شده که تمامن پشت نقاب ایردراپ به میدان می‌آیند، موارد متنوع بی‌شمار دیگری نیز وجود دارند که به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

هیچ کسب‌وکار و سرمایه‌گذاری وجود ندارد که سودهای غیرمعقول به سرمایه‌گذاران بدهد. در واقع هیچ راه سالمی برای یک‌شبه پولدار شدن تاکنون در هیچ‌کجا مشاهده نشده. همان‌طور که کیمیا یک افسانه است، رویای یک‌شبه پولدار شدن نیز افسانه‌ای بیش نیست. ایدئولوژی اکثر پروژه‌های کلاه‌برداری و پانزی القای این باور است که کیمیاگری حقیقت دارد اما از دید عوام پنهان مانده‌ و شما خوش‌شانس بوده‌اید که سر راهتان قرار گرفته است. پرسشی که مطرح می‌شود این است که اگر پروژه‌هایی با سودهای چند ده درصدی وجود دارد، چه نیازی به سرمایه امثال ما و شما است؟ در حالی‌که بنیان‌گذاران آن کسب‌و‌کار می‌توانند با کمترین سرمایه خود ظرف مدت بسیار اندکی به ثروت برسند.

دعوت به پروژه‌های جعلی نخ‌نما

یکی از عمومی‌ترین و قدیمی‌ترین روش‌های کلاه‌برداری، ارسال پیام‌های خصوصی یا ایجاد گروه‌های جعلی در پیام‌رسان‌هایی مانند تلگرام، واتس‌اپ و اینستاگرام است. فرد کلاه‌بردار که معمولن عکس پروفایل قابل اعتمادی مانند یک مادر و فرزند کوچک یا یک خانم متشخص خارجی در یک دفتر مدرن دارد، گاهی به فارسیِ ترجمه‌شده و دست‌و‌پاشکسته و گاهی به زبان انگلیسی شروع به تشویق افراد به سرمایه‌گذاری در طرح‌های کوتاه‌مدت پرسود می‌کند و برای باور بیشتر مخاطب، تصاویری از سودهایی که خود به‌دست آورده را به مخاطب نشان می‌دهد.
حتمن با خود می‌گویید دلیلی ندارد چنین دعوتی را باور کرده یا حتی به آن فکر کنیم. اما زمانی‌که صحبت از چند صد و چند هزار مخاطب می‌شود، داستان تغییر می‌کند. هنگامی‌که پیام برای تعداد زیادی کاربر ارسال می‌شود، بازی احتمالات به میان آمده و همان تعداد معدودی که پیام را باور کنند، وجه قابل‌توجهی را به کلاه‌برداران تقدیم می‌کنند.

ارسال به ظاهر اشتباه اطلاعات یک کیف‌پول

حساب جدید VIP
نام کاربری: newvictim
رمز عبور: jafang
موجودی حساب: ۳,۸۹۹,۳۲۷.۱۳ USDT
لطفن این اطلاعات را با کسی به اشتراک نگذارید [www.walletrad.com]

رقم موجودی به اندازه‌ای وسوسه کننده است که درصد بالایی از گیرندگان این پیام را کنجکاو می‌کند. این‌گونه پیام‌ها معمولن از طریق ایمیل به پیام‌رسان‌هایی مانند واتس‌اپ به‌صورت ناشناس ارسال می‌شوند.

پس از مراجعه به آدرس نمایش داده‌شده در پیام و ورود به حساب کاربری، رقم باورنکردنی موجودی حساب نمایش داده می‌شود. در این مرحله، قربانی تنها یک قدم تا از دست دادن دارایی خود فاصله دارد.

اولین کاری که هر فرد در این لحظه انجام می‌دهد، درخواست برداشت وجه و انتقال آن پول به یک کیف‌پول شناخته‌شده و قابل‌اعتماد است.

قانون برداشت وجه در اکثر کیف‌پول‌ها این است که گس‌فی (Gasfee) هر شبکه، به‌صورت جداگانه دریافت می‌شود و امکان کسر موجودی از یک ارز دیجیتال دیگر موجود در آن کیف‌پول وجود ندارد. برای مثال، هنگام برداشت تتر (USDT) از طریق شبکه اتریوم (Ethereum)، کاربر باید به اندازه گس‌فی آن شبکه، کوین اتر (Eth) را در کیف‌پول خود داشته باشد. برای این کار، یا باید مقداری اتریوم به آن کیف انتقال داده شود یا باید در بخش تبدیل، مقداری از دارایی موجود در کیف به اتریوم تبدیل شود؛ اما هرگز نمی‌توان تتر را به‌عنوان گس‌فی اتریوم پرداخت کرد.

حال در این مورد، به دلیل این‌که هرگز چنین موجودی در کیف وجود ندارد، تبدیل تتر به اتریوم امکان‌پذیر نیست. بنابراین، پلتفرم برای آزاد شدن دارایی در آن کیف‌پول از شما درخواست واریز وجه می‌کند.

اگر هزینه انتقال را مثلن ۲۰۰ دلار در نظر بگیرید، فرد قربانی انتقال این میزان پول را در ازای آزاد شدن چند میلیون دلار منطقی می‌داند و پس از آن‌که ۲۰۰ دلار را به کیف‌پول آن پلتفرم انتقال داد، متوجه پشت‌پرده ماجرا می‌شود؛ که دیگر دیر شده است.

وبسایت bingrex.com یکی از همین سایت‌های کلاه‌برداری است که چندی پیش از کاربران ایرانی کلاه‌برداری می‌کرد و به‌دلیل شباهت نام آن با صرافی بینگ‌ایکس (bingx) افراد زیادی آن را با یک بروکر واقعی اشتباه می‌گرفتند.

پامپ و دامپ

گروه‌های تلگرامی بسیار زیادی وجود دارند که به قول خودشان دنبال شت‌کوین‌ها (Shitcoins) و پروژه‌های زیرخاکی می‌گردند. این افراد مانند کانال تلگرامی دکتر رضا ا. سال‌ها زمان برای کسب اعتماد کاربران خود صرف می‌کنند. در طول این مدت تحلیل‌های آبکی به خورد کاربران داده و به‌نوعی خود را دلسوز و راهنما نشان می‌دهند.

برای مثال، در بیو رضا ا. نوشته شده: «دوستان مراقب کلاه‌بردارها باشید. نه به کسی پیام میدم نه درخواست واریز» چنین پیام هوشمندانه‌ای به ایجاد حس اعتماد در کاربران کمک زیادی می‌کند؛ اما در پس این نقاب دلسوز، چهره‌ای بی‌وجدان در حال فریب دادن مردم بی‌گناه است.

در لابه‌لای تحلیل‌های تکنیکال بیت‌کوین (BTC) و آلت‌کوین‌های معتبر، ناگهان به معرفی یک ارز دیجیتال جدید اقدام می‌کنند که قرار است به‌زودی در تمامی صرافی‌های بزرگ دنیا لیست شود. آن‌ها مدعی می‌شوند اگر پیش از لیست شدن در صرافی‌های بزرگ مقداری از آن توکن را از صرافی‌های نامعتبر و غیرمتمرکز خریداری کنیم، با سودی رویایی روبه‌رو خواهیم شد.

از آن‌جایی‌که این پروژه‌ها نام و نشان و اعتبار مشخصی ندارند، کلاه‌برداران از ذکر نام آن پروژه تا پیش از راه‌اندازی خودداری می‌کنند، تا کسی نتواند نسبت‌به صحت پروژه تحقیق و اعتبارسنجی کند.

پروژه که قرار بوده در روز و ساعت مشخصی در برخی از پلتفرم‌های نامعتبر قابل خریداری و سواپ (swap) با ارزهای دیجیتال معروف مانند اتریوم و بایننس‌کوین (BNB) شوند، ناگهان معرفی و لیست می‌شود و کاربران برای خرید آن هجوم می‌آورند. قیمت توکن ظرف تنها یکی دو ساعت چندهزار درصد رشد می‌کند و همین موضوع باعث عجله بیشتر سایر کاربران برای خرید در قیمت‌های پایین‌تر می‌شود.

اما نکته دردناک و بی‌رحمانه در خرید آن ارز دیجیتال، آن‌جایی است که کاربران متوجه می‌شوند علت پامپ غیرعادی آن ارز این است که امکان فروش توکن برای کاربران وجود ندارد و هیچ‌کس تا آن زمان از این مساله اطلاعی نداشته است. علت عدم معرفی توکن پیش از زمان مقرر نیز همین مساله است که کاربران آگاه‌تر فرصتی برای تحقیق بیشتر پیدا نکنند.

دارایی کاربر که در کیف‌پول در حال افزایش چندهزار برابری است، هرگز قابل فروش نیست و تنها فروشنده شخص بنیان‌گذار آن ارز دیجیتال است. با این روش، عملن پول تمام سرمایه‌گذاران به جیب یک نفر رفته و قیمت آن ارز دیجیتال ظرف مدت کوتاهی به صفر می‌رسد و چراغ امید هزاران کاربر ساده‌دل برای همیشه خاموش می‌شود.

بنابراین، بهتر است پیش از اقدام به خرید یک ارز دیجیتال ناشناخته یا نوپا، با مراجعه به سایت‌هایی مانند coinmarketcap.com یا coingecko.com اطلاعات عمومی آن ارز دیجیتال را از جمله تعداد توکن قابل عرضه، تعداد توکن در گردش، حجم بازار، آدرس وب‌سایت رسمی، آدرس قرارداد هوشمند، وایت‌پیپر، صرافی‌های پشتیبانی‌کننده و از همه مهم‌تر امتیاز فنی آن در سایتی مانند tokensniffer.com بررسی کنید.

پیامی از سوی پشتیبانی یک پلتفرم

پیامی از سوی پشتیبانی یک پلتفرم

Hello,
You have been identified as the owner of TrussVault digital wallet according to the evaluation of mobile phone IP.
If it is correct, you will be one of the recipients of our airdrop token within the next 7 days by sending your wallet recovery words and obtaining approval permission.
Otherwise, please refrain from sending
Persian Trust Wallet support
سلام
شما مطابق با ارزیابی آی‌پی تلفن همراه صاحب کیف پول دیجیتال تراس‌ولت تشخیص داده شده‌‌اید
اگر صحیح است با ارسال کلمه‌های بازیابی کیف پول خود و اخذ مجوز تایید، یکی از دریافت‌کنندگان توکن ایردراپ ما تا ۷ روز آینده باشید
در غیر این صورت از ارسال خودداری بفرمایید
پشتیبانی تراست والت

متن بالا که به‌نظر اندکی گنگ هم به‌نظر می‌رسد و اشتباهات دستوری و تایپی زیادی نیز دارد، از گیرنده پیام (در واتس‌اپ) درخواست ارسال کلمه‌های بازیابی کیف‌پول تراست‌والت خود را می‌کند. در حالی‌که از اسامی مشابهی مانند تراس‌ولت (TrussVault) به‌جای تراست‌والت (Trust Wallet) استفاده شده است.

اولن در نظر داشته باشید پشتیبانی هیچ پلتفرمی برای ارایه خدمات به کلید خصوصی بازیابی کیف‌پول کاربر نیاز ندارد. کلید خصوصی هر کیف‌پول تنها هنگام ورود به کیف‌پول با یک دستگاه جدید و بازیابی کیف در صورت فراموشی رمز عبور کاربر کاربرد دارد.
بنابراین، کلاه‌برداری از طریق ارسال این پیام به چند شکل مختلف امکان‌پذیر است:
امکان ارسال کلید خصوصی توسط افراد ناآگاه‌تر به فرستنده پیام؛
امکان ارسال اطلاعات کیف پول از جمله نام کاربری و رمز عبور؛
امکان شروع یک مکالمه با این باور که پیام از سوی پشتیبانی تراست‌ولت ارسال شده است.

ایردراپ چند هزار دلاری!

Notice: you have own $6400 worth of tokens in the airdrop, if you have not received it yet, please contact our telegram @TF2028 to claim it!

در این پیام کوتاه تلگرامی، شخص کلاه‌بردار به کاربر تلگرام می‌گوید که شما چندهزار دلار ایردراپ نزد ما امانت دارید که برای دریافت آن باید به پشتیبانی پیام دهید.

اولن که ارزش ایردراپ‌ها بسیار بسیار ناچیزتر از این رقم‌ها است؛ زیرا به چند هزار کاربر تعلق می‌گیرد.
دوم این‌که هرگز ارزش یک ایردراپ قابل تخمین نیست، زیرا هر لحظه قیمت ارزهای دیجیتال در حال نوسان است؛ چه برسد به ایردراپ‌هایی که هنوز در مرحله نخستین ایردراپ قرار دارند و قیمت‌گذاری نشده‌اند.
به همین خاطر، با اقدام به ارسال پیام به پشتیبانی، فرد کلاه‌بردار به هزاران روش از شما درخواست وجه یا اطلاعات کیف‌پول شما را خواهد کرد.
نکته دیگری که در خصوص این پیام‌ها باید در نظر گرفته شود این‌که ممکن است برخی از این پیام‌ها حاوی لینک‌های هک و بدافزار باشند و با کلیک روی آن‌ها کل اطلاعات تلفن همراه شما به سرقت رود.

نشانه‌های مهم تشخیص پروژه‌های کلاه‌برداری یا اسکم

نشانه‌های مهم تشخیص پروژه‌های کلاه‌برداری یا اسکم

روش‌های کلاه‌برداری اینترنتی و کریپتویی در جهان به‌حدی زیاد است که نمی‌توان تمامی آن‌ها را یک‌به‌یک معرفی کرد. به همین خاطر، بهتر است با نشانه‌های عمومی و کلی پروژه‌های کلاه‌برداری و افراد شیاد آشنا شویم تا امکان افتادن به دام آن‌ها کمتر و کمتر شود.

حس طمع

بزرگ‌ترین راه نفوذ به گارد احتیاط کاربران، برانگیختن حس طمع آن‌ها است. این کار با کم‌ریسک نشان‌دادن پروژه، سوددهی بسیار بالا و رویایی در زمان کم یا محدود، القای حس خوش‌شانسی به کاربر، درخواست وجه بسیار ناچیز جهت کم‌ریسک نشان دادن پروژه و غیره، دست‌و‌پای قربانی را شل کرده و با روشن کردن حس طمع، نکات مشکوک ماجرا کمرنگ شده و نادیده گرفته می‌شود.

حس اعتماد

پس از طمع، کسب اعتماد کاربر از دیگر روش‌های شناخته‌شده در تمامی ادوار است. از همان ابتدای تمدن بشریت، حس اعتماد برای شروع رابطه کاری و اجتماعی انسان‌ها از اولویت زیادی برخوردار بوده و است.
آمارها نشان می‌دهد که تشابهات اسمی، رفتار مناسب و پسندیده، عکس‌های خانوادگی، تصاویر جعلی حساب‌های بانکی، چهره‌های خندان و نشان دادن فهرستی از کاربران راضی غیرواقعی نیز به ایجاد حس اعتماد کاربر کمک می‌کنند. به همین خاطر، اعتماد سرسری از روی شواهدی سطحی از اشتباهات بزرگ قربانیان به‌شمار می‌رود.

نبود اطلاعات تماس

سایت‌های معتبر معمولن اطلاعات تماس واضحی دارند. اگر سایت یا پلتفرمی شماره تماس یا آدرس فیزیکی حقیقی نداشته و در بهترین حالت فقط یک فرم تماس داشته باشد، قابل اعتماد نیست.

زبان و نگارش ضعیف

پیام یا مکالمه صوتی و متنی افراد کلاه‌بردار معمولن دارای نگارشی ضعیف، گاهی مبهم و بسیار مبتدی است. از آن‌جایی‌که پشتیبانی سایت‌های معتبر توسط مدیران شرکت انتخاب می‌شود، پس هرگز افراد کم‌سواد در میان آن‌ها راهی ندارند.

فشار برای خرید فوری

ورود به پروژه‌ای با زمان محدود، فروش فوری یا هر نوع تبلیغاتی که موجب سلب آرامش کاربر و کاهش فرصت تحقیق و تفکر فرد می‌شود، مشکوک بوده و باید پیش از اقدام به سرمایه‌گذاری یا خرید تامل بیشتری انجام داد.

نبود نظرات و بازخوردها

خوشبختانه نمایش بازخورد و نظرات کاربران در سایت‌ها و پلتفرم‌ها به یک فرهنگ و موضوعی بدیهی تبدیل شده است. بنابراین نبود این مهم می‌تواند نشانه‌ای از یک پنهان‌کاری باشد و به همین خاطر از اهمیت بالایی برخوردار است.

درخواست اطلاعات شخصی

همان‌طور که گفته شد، درخواست اطلاعات شخصی، نام کاربری و رمز عبور، کلید خصوصی و مواردی از این قبیل در هر سامانه‌ و پشتیبانی ممنوع است. به همین دلیل، اگر به هر دلیلی شخص یا پلتفرمی از شما درخواست اطلاعات شخصی کرد، به‌هیچ عنوان این اطلاعات را در اختیار آن شخص قرار ندهید.

سخن پایانی

کلاه‌برداری و دزدی از ابتدای تاریخ بوده و تا همیشه وجود خواهد داشت؛ البته وجود این افراد ماهیت یک صنعت را زیر سوال نمی‌برد. اما از آ‌ن‌جایی‌که نمی‌توانیم همه دنیا را آسفالت کنیم، بهتر است کفش احتیاط و آگاهی را همواره پوشیده و عاقلانه و با احتیاط قدم برداریم؛ از جدیدترین ترفندهای دزدی و کلاه‌برداری مطلع باشیم و این اطلاعات را در اختیار اطرافیان و عزیزانمان قرار دهیم. فراموش نکنید که رویای یک‌شبه پولدار شدن به‌سبک پینوکیو از ترفندهای بسیار کهنه است؛ پس آن را باور نکنید.

لینک کوتاه: https://www.bcamag.com/bit/coc2
علی مقصودی
علی مقصودی
مقاله‌ها: 13

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *