سر آغاز
بیتکوین هیجانآورترین دوران خود را طی میکند؛ نه چون قیمت آن سقف تازهای را شکسته است، بلکه چون روند تحولات پیچیده و خشن جهانی ثابت میکند پیدایش و فلسفه بیتکوین چقدر درست بوده است. دنیا وارد روزهایی شده که هرچه میبینیم، اثبات موجودیت بیتکوین است.
هر روز که میگذرد، اعتبار و اصالت تفکر غیرمتمرکز بیشتر عیان میشود و دنیای غیرمتمرکز بیشتر در دسترس بشر قرار میگیرد. اما این اتفاق در تمام کشورها و برای تمام ملتها یکسان نیست. در کشورهای بریکس غیرمتمرکز شدن، با گریز از مرکزیت دلار آغاز شده که در این شماره به آن پرداختهایم.
اما در ایران، بانک مرکزی هنوز رفتارهایی میکند که از سوتفاهم نسبتبه ماهیت دنیای غیرمتمرکز حکایت دارد و همزمان نیز با قوانین متمرکز کشور نسبت چندانی ندارد. مسدودسازی حساب صرافیهای رمزداراییها بهمدت ۴۸ ساعت در ابتدای آبانماه یکی از این رفتارهای آسیبزا بود؛ رفتاری که از نظر حقوقی به ماده مربوطبه پولشویی (۴۲) در قانون بانک مرکزی ارجاع شده، اما در ظاهر برای کنترل نرخ ارز اجرا شد؛ یعنی نیت، رفتار و قانون ربطی به یکدیگر نداشتهاند.
راهحل رمزداراییها طی کردن فرآیند قانونگذاری از طریق مجلس شورای اسلامی است. روشهای دیگر نظیر مقررهگذاری بخشی و همچنین خودتنظیمگری یا SRO تنها وقتی میتواند مفید باشد که طی قانون از طریق مجلس، تعریف شوند.
ادامه بیقانونی در این حوزه، به گسترش بیثباتی و درنتیجه از بین رفتن امنیت کارآفرینان، کاربران و مختل شدن توسعه وب ۳ در کشور منجر میشود.
اما از سردردهای قانون و بیقانونی که بگذریم، در این شماره مقالهای ارزشمند و خواندنی برای معرفی بلاکچینهای لایه دو، به خوانندگان تقدیم شده است.
اگر در انتشار این مجله برای من لذتی باشد، بیش از همه پرداختن به لبههای فناوری و کاربردپذیری بلاکچین و رمزداراییها است. ترسیم آیندهای که با وب ۳ دنیایی متفاوت از امروز خواهد بود، دلگرمکننده است. از اینرو مطالبی درباره راهکارهای جایگزین سوئیفت و دلار با مدلی شبیه امبریج (mBridge) که در این شماره معرفی کردهایم یا تاسیس کشورهای کریپتویی (Crypto Nations)، از جمله گریزهایی هستند که در این مجله به آینده میزنیم.
انتخابات آمریکا و نتیجه آن از جمله مواردی است که ذهن علاقهمندان به کریپتو را بهشدت مشغول کرده؛ در شماره قبل به سیاستهای ترامپ پرداختیم که تنها با هدف کنترلگری خود را علاقهمند کریپتو نشان میدهد و این شماره برنامههای کامالا هریس را بررسی کردهایم که در مجموع نسبتی با کریپتو ندارد و چه بسا دولتش مخالفی جدی باشد.
ما برای گسترش و ترویج رمزداراییها و کاربرد آنها، چه برای ایران و چه برای بشریت تلاش میکنیم و در این مسیر همراهی شما ارزشمندترین دارایی ماست.
تا شمارهای دیگر همراه باشید.