مقاومت آمریکا در برابر حفظ حریم خصوصی
یکی از آخرین اقداماتی که آمریکا در مقابله با حوزه ارزهای دیجیتال برداشته، مسدود کردن کیف پول سامورایی است؛ این کار بیش از آنکه نشاندهنده تمرکز آمریکا بر فعالیتهای غیرقانونی ازجمله پولشویی باشد، حامیان حفظ حریم خصوصی را نگران کرده است.
عناوین این مقاله:
سیاستهای ضدونقیض ایالات متحده آمریکا نسبتبه رمزارزها، در طول سابقه تقریبن ۱۵ساله این صنعت، همواره ابهامات و سوالاتی را در بر داشته است. از یک طرف، سیاستهای خصومتآمیز کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا (SEC) علیه کریپتو را در نظر بگیرید؛ از سوی دیگر، تایید ایتیافهای بیتکوین و حمایت نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری نظیر «دونالد ترامپ» (Donald Trump) از ارزهای دیجیتال را فرض کنید. اینکه پشت پرده این دسته سیاستها چه میگذرد، آنچنان که باید شفاف نیست؛ اما قدرتطلبی آمریکا در بخش فناوری غیرقابلانکار است. کشوری که خود را قطب قانونگذاری دنیا در حوزه ارزهای دیجیتال میشناسد و از هر موجی برای کنترل و هدایت سکان کشتی این فناوری به نفع خود، بهره میبرد.
از آخرین اقدامات این کشور نسبتبه بازار رمزارزها، میتوان به داستان شکایت وزارت دادگستری آمریکا از «کیف پول سامورایی» (Samourai Wallet) اشاره کرد؛ اقدامی که در نوع خود حایز اهمیت است.
کیف پول سامورایی یک کیف پول نرمافزاری (گرم) سازگار با گوشیهای اندروید است که در سال ۲۰۱۸ با تمرکز بر حفظ حریم خصوصی و امنیت کاربران عرضه شد. این کیف پول که فقط از بیتکوین (BTC) پشتیبانی میکند، از قابلیتهای ویژهای برای بالا بردن محرمانگی تراکنشها برخوردار است.
ویژگیهای کیف پول سامورایی
کیف پول سامورایی در مقایسه با سایر کیف پولهای رمزارزی از برخی ویژگیها مانند موارد زیر برخوردار است:
کیف پول سلسلهمراتبی (HD Wallet):
کیف پول سامورایی از نوع کیف پولهای اچدی یا سلسلهمراتبی است؛ در این دسته کیف پولها، تمام کلیدها بهصورت خودکار از روی یک عبارت واحد (که به آن seed میگویند) تولید میشوند و برخلاف سایر کیف پولها، کاربران امکان کنترل کامل کلیدهای خصوصی خود را بر عهده دارند.
تمرکز بر حریم خصوصی و امنیت:
کیف پول سامورایی با پشتیبانی از سیستم ترکیبسازی ویرپول (Whirlpool)، تراکنشهای بیتکوین را با تراکنشهای دیگر کاربران مخلوط میکند. سپس با مخفی کردن آدرس آیپیها، امکان ردیابی فعالیتهای مالی کاربران را برای دیگران دشوار میکند. ویرپول یک فناوری در شبکه تراکنشهای بیتکوین است که به کاربران اجازه میدهد تراکنشهای مالی خود را بهصورت مخفیانه و غیرقابلپیگیری در لایه اول زنجیره بیتکوین مخلوط کنند؛ این سیستم با پنهان کردن اطلاعات تراکنشهای انجامشده و ایجاد روندی گمراهکننده از جریان ارز دیجیتال، بهمنظور حفظ حریم خصوصی کاربران و جلوگیری از پیگیری تراکنشها توسط اشخاص یا نهادهای دیگر به کار میرود.
ناشناس بودن:
کیف پول سامورایی از مرورگر تور (Tor) برای اتصال به شبکه بیتکوین بهصورت ناشناس استفاده میکند؛ Tor مخفف عبارت «The Onion Router» (مسیریابی پیازی) است که بهعنوان یک مرورگر رایگان و متنباز، با هدف افزایش امنیت، برای کاربران امکان برقراری ارتباط ناشناس در اینترنت را فراهم میکند.
منبعباز:
کدهای کیف پول سامورایی بهصورت رایگان در دسترس عموم قرار دارد و برنامهنویسان میتوانند آن را بررسی کنند و در صورت نیاز بهبود بخشند. این موضوع باعث شفافیت بیشتر و امکان بررسی امنیت کدهای زیربنایی برنامه میشود.
امکان بازیابی آسان:
استاندارد BIP32 استفادهشده در این کیف پول، به کاربر امکان میدهد که پشتیبانگیری امنی از کیف پول خود بسازد و در صورت گم شدن یا خرابی دستگاه موبایل، آن را بازیابی کند.
پشتیبانی نکردن سایر ارزهای دیجیتال:
همانطور که پیشتر اشاره شد کیف پول سامورایی تنها از بیتکوین پشتیبانی میکند.
ماجرای جدید کیف پول سامورایی!
«وزارت دادگستری آمریکا» (U.S. Department of Justice) یا سازمان DOJ بهتازگی بهجرم پولشویی و مدیریت غیرمجاز صرافی دیجیتال، اقدام به دستگیری دو نفر از بنیانگذاران کیف پول سامورایی یعنی «کئون رودریگز» (Keonne Rodriguez) و «ویلیام لونرگان هیل» (William Lonergan Hill) کرد؛ اتفاقی که پس از استقبال حساب ایکس کیف پول سامورایی از دور زدن تحریمهای آمریکا توسط کاربران روسی صورت گرفت. در این اقدام با همکاری مقامات قانونی ایسلند، داراییهای مرتبطبا کیف پول سامورایی از جمله سرورها و دامنه سایت آن مسدود شد. همچنین این کیف پول در فروشگاه آنلاین گوگلپلی (Google Play) از دسترس خارج شد.
گزارشها نشان میدهد اتهامات علیه این افراد میتواند به حداکثر مجازات ۲۰ سال زندان برای پولشویی و پنج سال زندان برای اداره غیرمجاز صرافی دیجیتال منجر شود. البته رودریگز ۲۹ آوریل با رد اتهامات خود، بهصورت موقت و به قید وثیقه آزاد شد.
دلایل DOJ برای مسدود کردن کیف پول سامورایی
بر اساس گزارشی از وزارت دادگستری آمریکا، کیف پول سامورایی از سال ۲۰۱۵ تاکنون، بستری برای گردش بیش از دو میلیارد دلار تراکنش غیرقانونی و پولشویی بیش از ۱۰۰ میلیون دلار درآمد حاصل از فعالیتهای مجرمانه در بازارهای دارک وب (Dark Web) مانند «جاده ابریشم» (Silk Road) و «بازار هیدرا» (Hydra Market)، نفوذ به وب سرورها، فریبکاری با ایمیلهای فیشینگ و کلاهبرداری از چند پروتکل غیرمتمرکز مالی را فراهم کرده است.
توسعهدهندگان کیف پول سامورایی همچنین متهم به تشویق کاربران به استفاده از قابلیتهای حفظ حریم خصوصی سامورایی مانند سرویس ترکیب تراکنش ویرپول برای اهداف نادرست هستند. همانطور که پیشتر اشاره شد این قابلیت برای مخفی کردن تراکنشها از ردیابی طراحی شده است. مقامات آمریکایی ادعا میکنند این فناوری تسهیلکننده پولشویی توسط گروههای هکری و تروریستی است.
همچنین به نظر میرسد با دخالت نهادهای مجری قانون فدرال آمریکا، برخی پلتفرمهای وابستهبه کیف پول سامورایی تعطیل شدهاند؛ بهعنوان مثال سرورهای «اوایکستیآی» (OXTI)، یک پلتفرم تحلیل دادههای درون شبکهای مبتنیبر بلاکچین (Blockchain)، از دسترس خارج شده و تحلیلگران ارز دیجیتال نمیتوانند از آن استفاده کنند. تیم کیف پول سامورایی که بر حفظ حریم خصوصی کاربران تمرکز داشت، در دسامبر ۲۰۱۷ این پلتفرم را خریداری کرد.
اوایکستیآی ابزاری قدرتمند برای تجزیهوتحلیل دادههای بلاکچین و همینطور ردیابی تراکنشهای مشکوک ارز دیجیتال بود؛ این پلتفرم و پژوهشگرانی که از آن استفاده میکردند، نقش مهمی در شناسایی تراکنشهای مرتبطبا هکها و نفوذهای اطلاعاتی مشهور داشتند. همچنین آنها مطالبی راجعبه حفظ حریم خصوصی در شبکه بیتکوین ارایه میکردند. اوایکستیآی برای برخی آدرسها که در ابزارهای جستوجوی سنتی بلاکچین علامتگذاری نشده بودند، توضیحات تکمیلی داشت. اگرچه این پلتفرم تحلیلی دیگر فعال نیست، اما استفاده از آن بهصورت رایگان در اختیار عموم قرار گرفته بود.
واکنشها به دستگیری بنیانگذاران کیف پول سامورایی
این اتفاق جدیدترین مورد از برخوردهای قانونی با ابزارهایی است که به کاربران ارز دیجیتال امکان میدهد هویت خود را پنهان کنند؛ و به دنیای رمزارزها شوک دیگری تزریق کرد. پیش از این نیز مقامات آمریکا علیه چند ابزار مشابه از جمله «تورنادو کش» (Tornado Cash)، پلتفرم دیگری برای ارایه خدمات مخلوط کردن تراکنشهای ارز دیجیتال که در هلند مستقر بود، اقدام کرده بودند.
دستگیری بنیانگذاران کیف پول سامورایی با واکنش تند حامیان حفظ حریم خصوصی در دنیای ارز دیجیتال روبرو شده است؛ آنها این اقدام را نقض آزادی بیان و سرکوب نوآوری در حوزه ارزهای دیجیتال میدانند و از فعالان این حوزه خواستار اتحاد برای حمایت از حریم شخصی کاربران هستند. در مقابل، مقامات دولتی بر لزوم مبارزه با جرایم مالی و پولشویی در این حوزه تاکید دارند. در روزهای گذشته، اتحادیه اروپا رای به ممنوعیت استفاده از چنین ابزارهایی داد.
بازیگران مخرب از فناوری برای فرار از شناسایی توسط مجریان قانون و ایجاد محیطی که تسهیلکننده فعالیتهای مجرمانه است، سواستفاده میکنند.
«جیمز اسمیت» (James Smith)
معاون مدیرکل ادارهی تحقیقات فدرال آمریکا (FBI)
برخلاف اغلب مقامات آمریکا، «سینتیا لومیس» (Cynthia Lummis)، سناتور و سیاستمدار آمریکایی، با انتقاد از این رویکرد تهاجمی، آن را در مغایرت با قوانین موجود و ناقض حاکمیت قانون میداند. او معتقد است نرمافزارهای غیرمتمرکز مانند کیف پول سامورایی نباید بهعنوان صرافیهای غیرمجاز تلقی شوند؛ زیرا بر اساس رویه گذشته ایالات متحده آمریکا، توسعهدهندگان کیف پولهای ارز دیجیتال بهدلیل عدم کنترل مستقیم بر دارایی کاربران، مشمول قوانین مربوطبه صرافیهای دیجیتال نمیشوند.
راهحل کارشناسان
برخی کارشناسان معتقدند ابزارهای مخفیسازی تراکنشها مشکل اصلی نیستند و مقامات باید روی صرافیهای ارز دیجیتال تمرکز کنند که محل ورود و خروج این نوع داراییها به دنیای واقعی هستند. صرافیهای بزرگ اغلب تراکنشهای مشکوک را شناسایی میکنند؛ اما صرافیهای کوچکتر چنین سیستمی ندارند.
محدودیتهای اعمالشده بر حریم خصوصی توسط ایالات متحده
حمله به کیف پول سامورایی نهتنها کسبوکارهای مبتنیبر بیتکوین، بلکه بهکل حریم خصوصی دیجیتال و حق مالکیت شخصی را مورد هجوم قرار میدهد. اگرچه کیف پول سامورایی با امکان ترکیب کردن تراکنشها در لایه اصلی شبکه بیتکوین، درجهای از محرمانگی را به کاربران اهدا میکند؛ بااینحال، به نظر میرسد حذف آن با انگیزههای سیاسی همراه بوده و هدف اصلی ایجاد رعب و وحشت است؛ چرا که ابزار مذکور اساسن کاربردی مجرمانه ندارد؛ بلکه بهعنوان راهحلی برای تقویت حریم خصوصی در نظر گرفته شده است.
بنابراین کارشناسان معتقدند این اقدام بخشی از تلاش گستردهتری برای محدود کردن حریم خصوصی دیجیتال و کاهش کنترل و قدرت شهروندان است که به احتمال فراتر از تراکنشهای مالی امتداد خواهد یافت. آنها معتقدند آمریکا فراتر از این اقدام برای نفوذ به حریم خصوصی افراد قدم برداشته است.
تلاشهای گستردهتر آمریکا برای محدود کردن حریم خصوصی:
دادهها حاکی از آن است که دولت آمریکا در حال بررسی طرحی است که طبق آن هر کسی که از فضای ابری استفاده میکند، بهناچار باید تحت نظر باشد؛ این طرح بهظاهر برای مقابله با اجرای مدلهای مخرب هوش مصنوعی خارجی روی زیرساختهای مستقر در آمریکا صورت خواهد گرفت.
روسای امنیت ملی آمریکا خواستار دسترسی به ارتباطات رمزگذاریشده در سرتاسر جهان هستند که نشانگر تلاش مستمر برای دسترسی به حریم شخصی افراد فعال در بستر اینترنت است.
ایالات متحده آمریکا لایحه تمدید اختیارات بخش ۷۰۲ از «قانون نظارت بر اطلاعات خارجی» (FISA- Foreign Intelligence Surveillance Act) را به تصویب رسانده است؛ این قانون به دولت اجازه میدهد بدون نیاز به حکم قضایی، به نظارت دیجیتال اقدام کند. قانونی که پیش از این نیز برای جاسوسی از شهروندان آمریکایی به دلایل سیاسی مورد استفاده قرار گرفته است.
این دسته اقدامات نشاندهنده نگرش نگرانکنندهای است که حریم خصوصی مالی و حق مالکیت را در دنیای ارزهای دیجیتال با تهدید مواجه میکند.
آمریکا میخواهد پیام واضحی را منتشر کند: اینکه هیچ تراکنشی خصوصی نباشد.
«رایان آدامز» (Ryan Adams)
تحلیلگر مشهور بازار ارزهای دیجیتال
پیامدهای اقدام DOJ نسبتبه کیف پول سامورایی بر بازار ارزهای دیجیتال
محدودسازی قاطع کیف پول سامورایی توسط وزارت دادگستری آمریکا، نتایج منفی کوتاهمدتی بر بازار ارزهای دیجیتال داشته است:
نوسانات و کاهش قیمت:
پس از انتشار خبر دستگیری مدیران سامورایی، ارزش بیتکوین طی یک ساعت، ۳.۶ درصد کاهش یافت و به حدود ۶۴ هزار دلار رسید. سایر رمزارزهای محبوب مانند اتریوم (Ethereum)، شیبا اینو (Shiba Inu) و دوجکوین (Dogecoin) نیز با کاهش قیمت مواجه شدند. همچنین ارزش رمزارز سامورایی (SAMOURAI) که توکن بومی این کیف پول است، بهشدت کاهش یافت و تقریبا به صفر رسید.
فروش موقعیتهای معاملاتی اهرمی «Long Positions»:
این اتفاق باعث شد که تریدرها به فروش موقعیتهای اهرمی خرید خود به ارزش تقریبی ۳۳ میلیون دلار برای بیتکوین و ۲۹ میلیون دلار برای اتریوم اقدام کنند. این حجم از فروش، نشانهای از تردید و نااطمینانی در بازار است.
تغییرات درون اکوسیستمی کریپتو:
پس از این رویداد بسیاری از کاربران از کیف پول سامورایی به سایر کیف پولهای ارز دیجیتال مهاجرت کردهاند.
نگرانی از مقررات سختگیرانهتر ارزهای دیجیتال:
جامعه ارز دیجیتال نگران است که اقدام وزارت دادگستری آمریکا علیه سامورایی، زمینهساز وضع قوانین و مقررات سختگیرانهتر از سوی دولت آمریکا شود. این مساله میتواند سیگنالی منفی برای بیتکوین و کل بازار رمزارزها تلقی شود.
چالش برای ابزارهای حفظ حریم خصوصی در ارزهای دیجیتال:
رویکرد وزارت دادگستری آمریکا که معتقد است امکانات حفظ حریم خصوصی در کیف پول سامورایی به پولشویی دامن زده، نگرانیهایی را در مورد آینده ابزارهای غیرمتمرکز ایجاد کرده است؛ بهویژه پلتفرمهایی که در حفظ حریم خصوصی بخش ارزهای دیجیتال فعال هستند. چرا که اکنون سازمانهای نظارتی با جدیت بیشتری بهدنبال محدود کردن خدماتی هستند که امکان پنهان کردن تراکنشها را فراهم میکنند.
جمعبندی
خواستههای آمریکا در تناقض با حامیان حریم خصوصی
دستگیری بنیانگذاران کیف پول سامورایی، در بخش حریم خصوصی صنعت بلاکچین و رمزارزها بحثی جدی بهدنبال داشته است؛ درحالیکه دولت آمریکا بر جلوگیری از پولشویی متمرکز شده، نگرانی طرفداران ارز دیجیتال معطوفبه محدود شدن آزادی کاربران و تردید در اثربخشی این رویکرد بهعنوان راهکاری جامع برای مبارزه با فعالیتهای غیرقانونی است.
منابع
https://wallets.com/samourai-review/
https://coincodecap.com/different-types-of-crypto-wallets
https://www.coinbureau.com/review/samourai-wallet/
https://www.dlnews.com/articles/regulation/doj-arrests-bitcoin-mixer-samourai-after-tornado-cash/
https://cointelegraph.com/news/samourai-wallet-not-guilty-plea-bail-released
https://cryptoadventure.com/u-s-doj-cracks-down-on-samourai-wallet-for-alleged-money-laundering/
https://blockworks.co/news/doj-arrests-founders-samourai
اینکه وزارت دادگستری آمریکا کیف پول سامورایی را مسدود کرده، نشان از نگرانی جدی این کشور نسبت به فعالیتهای غیرقانونی در حوزه ارزهای دیجیتال دارد. از طرفی، این اقدام میتواند به کاهش اعتماد به ارزهای دیجیتال و کاهش حجم معاملات در این بازار منجر شود. دولتها باید به جای مسدود کردن ابزارها، به دنبال راهکارهای قانونی و شفاف برای نظارت بر بازار ارزهای دیجیتال باشند.
پرونده سامورایی، چالشهای مربوط به نظارت بینالمللی بر فعالیتهای رمزارزی را برجستهتر میکند. از آنجا که رمزارزها مرز نمیشناسند، همکاری بینالمللی بین نهادهای قانونی برای مقابله با جرایم مرتبط با آنها ضروری است. این موضوع نیازمند هماهنگی قوانین و مقررات در سطح جهانی و ایجاد سازوکارهای مؤثر برای تبادل اطلاعات و همکاری قضایی است. عدم هماهنگی در این زمینه میتواند منجر به ایجاد شکافهای قانونی شود که توسط مجرمان مورد سوءاستفاده قرار گیرد.